POZOVITE NAS: +382 69 272 600
logo

Registracija Plovila: brza i pouzdana registracija plovila svih vrsta. Vaše je samo da uživate, sve ostalo mi radimo za Vas.

viber whatsapp CG: +382 69 272600
viber whatsapp SRB: +381 63 7726986
skype Registracija Plovila

registracija@registracijaplovila.com

Jovana Tomaševića G-9, 2 sprat, 85000 Bar, Crna Gora

Registracija jahte u crnogorski registar

Jahta je plovni objekat dužine veće od 7 m na motorni pogon ili jedra, koji može imati više od jednog trupa. Namijenjena je i opremljena za duži boravak na moru, razonodu, sport i rekreaciju, a može se koristiti za lične potrebe ili privrednu djelatnost. 

Svi vlasnici jahti ili njihovi ovlašteni predstavnici dužni su da izvrše upis svog plovila uneki od svjetskih registara kako bi mogli ploviti teritorijalnim i internacionalnim vodama. Registracija jahti u crnogorskom registru se vrši na period od 3 godine, a nakon isteka vrši se obnova registracije.

U crnogorski registar može se upisati jahta:

  • Koja nije ranije upisana u drugi registar;
  • Jahta u vlasništvu domaćih privrednih društava, pravnih lica i preduzetnika ili fizičkih lica;
  • Jahta u vlasništvu stranih pravnih ili fizičkih lica;
  • Jahta za koju je zaključen bareboat charter na ime unajmitelja za period trajanja bareboat chartera;

Kako registrovati jahtu na crnogorsku zastavu?

Ovdje možete pronaći sve potrebne informacije ali i svu neophodnu pomoć ukoliko želite da mi obavimo registraciju umjesto vas.

Registracija plovila se vrši u Upravi pomorske sigurnosti – Registar jahti Crne Gore na sledeći način:

Vlasnik plovila ili njegov ovlašćeni predstavnik podnosi zahtjev za upis i pregled plovila. Nakon prijema zahtjeva nadležni inspektori vas obavještavaju o terminima i zakazuje se pregled plovila. Prilikom inspekcije vašeg plovila koje za tu priliku mora biti izvadjeno na suvo, inspektor ce provjeriti i fotografisati sve stvari koje su vam neophodne da bi ste bezbjedno i u skladu sa zakonom Republike Crne Gore posjedovali, upravljali i boravili na plovilu, zavisno od kategorije plovidbe za koju želite registrovati vaše plovilo. Postoji 5 kategorija plovidbe u Crnogorskom zakonu o jahtama*.

Nakon toga dužni ste dostaviti dokumentaciju – original kupoprodajnog ugovora koji je ovjeren u skladu sa zakonom ili (sudski/notarski) ovjerenu kopiju, kojim se dokazuje da je plovilo sada u vašem ili vlasništvu vaše kompanije, ukoliko želite da registrujete brod na fizičko lice uz ugovor je obavezna ovjerena kopija ličnog dokumenta, ili dokaz o registraciji kompanije ukoliko je ona vlasnik.

Nova i polovna plovila dužna su priložiti Sertifikat graditelja ukoliko ih je gradila neka od medjunarodno priznatih kompanije ili svjedočanstvo o baždarenju od licencirane agencije kako bi se utvrdile plovne i tehničke karakteristike plovila koje podliježu inspekciji, kao i Deklaraciju o uskladjenosti gradnje plovila, koja će garantovati da je proizvodjač izgradio plovilo u skladu sa internacionalnim Direktivama.

Nacionalni i internacionalni registri su medjusobno povezani i rade na povećanju i unaprijedjenju sigurnosti i medjusobne povezanosti te stoga je prilikom upisa plovila koje je prethodno bilo registrovano u bilo koji od svjetskih registara neophodno riješenje o brisanju iz prethodnog registra, jer medjunarodni pomorski zakon izričito zabranjuje registraciju plovila u više registara istovemeno.

Republika Crna Gora trenutno ima propisano minimalno obavezno osiguranje od štete nanesene trećim licima za motorne jahte i jedrilice koje dolaze u teritorijalne vode ili koje žele da budu upisane u registar i ono iznosi 800.000 EUR.

Osim osiguranja plovila su obavezna imati validnu radio dozvolu koja se dobija nakon predatog zahtjeva za radio dozvolu i uplate naknade za posjedovanje iste. Osim navedene dokumentacije nepohodne za registraciju, potrebno je i dostaviti potvrde o uplati naknada i nakon potvrde od ovlaštenih lica izdaje se Sertifikat o registraciji jahte a plovilo se upisuje u Glavnu knjigu Registra kao i elektronski registar.

Ukoliko zelite da strucan i profesionalan tim obavi registraciju vaseg plovila potrebna nam je notarizovana punomoć od vlasnika ili kompanije u čijem se vlasništvu nalazi plovilo i mi ćemo za vas  na najefikasniji  i najpouzdaniji nacin realizovati registraciju vašeg plovila.

*Kategorije plovide u crnogorskom zakonu o jahtama su:

  1. A - plovidba bez ograničenja;
  2. B - plovidba do 200 nautičkih milja od luke zaklona;
  3. C1 - plovidba do 60 nautičkih milja od luke zaklona i 25 nautičkih milja od obale;
  4. C2 - plovidba do 20 nautičkih milja od luke zaklona i 6 nautičkih milja od obale;
  5. C3 – plovidba, za vrijeme dnevne svjetlosti i u povoljnim vremenskim uslovima, do 20 nautičkih milja od luke zaklona i 6 nautičkih milja od obale.
Dužina preko svega *
Snaga pogonskog motora *
Godina proizvodnje *
Vaš e-mail *
Broj telefona *

Kontaktirajte nas

Yacht Agent Montenegro

Stručnjaci iz oblasti nautike, brodomašinstva i pomorskog menadžmenta Vam stoje na raspolaganju, kako bi Vaše potrebe u najkraćem roku bile realizovane na što bolji i kvalitetniji način.

logo providan beli

Prijavite se na Newsletter!

Budite u toku sa najnovjim vijestima prijavom na našu mejling listu.

Ne brinite, mi nismo spameri!

Pozovite nas!

viber whatsapp CG: +38269272600

viber whatsapp SRB: +381637726986

skype Registracija Plovila

envelope registracija@registracijaplovila.com 

Jovana Tomaševića G-9, 2 sprat, 85000 Bar, Crna Gora